Năvodari, singurul consiliu local supraponderal din România

818
Localitatea constănțeană este singura din țară care are un număr par de consilieri locali validați de lege. De asemenea, în CL Năvodari sunt cu trei consilieri mai mulți decât prevede Legea administrației publice

Avocatul Ion Popescu, secretar executiv al PD-L, anunțase zilele trecute că din punct de vedere legal nu se poate rezolva situația din cadrul consiliului local Năvodari, care, în loc de 19 aleși locali, funcționează de aproape trei luni de zi cu 22 de consilieri. El motiva că toți consilierii au mandate legale, validate prin hotărâri judecătorești, așa că situația pare, cel puțin din punct de vedere al legii, fără ieșire. Toată povestea a început când trei consilieri de la PNL au plecat la PLD, fiind imediat destituiți și înlocuiți de supleanți prin hotărâre de consiliu local. Numai că cei trei ex-liberali s-au adresat justiției, care i-a repus în funcție. În același timp, un alt judecător dădea o hotărâre privind validarea mandatelor celor trei supleanți. Așa s-a ajuns la un număr de 22 de aleși locali, cu trei mai mult decât prevede legea.
Subprefectul Claudiu Palaz s-a arătat surprins de declarațiile avocatului Ion Popescu, spunând că ori acesta nu cunoaște foarte bine situația, ori au intervenit elemente noi în cazul de la Năvodari, de care nu a aflat încă.
Palaz a ținut să precizeze că cei trei consilieri locali care au plecat de la PNL la PLD și au fost destituiți prin hotărâre de consiliu au fost repuși în funcție printr-o decizie a instanței de judecată, care a fost atacată însă cu recurs. Deci, dacă instanța admite recursul și revocă mandatele celor trei, situația poate reveni la normal. Mai mult, subprefectul îl acuză pe juristul primăriei pentru crearea întregului scandal deoarece nu a făcut precizarea în instanță că cei trei supleanți au fost validați printr-o altă hotărâre judecătorească. "Dacă făcea această precizare, nicio instanță din lume nu le-ar fi redat mandatele celor trei", spune Palaz.
Există însă și posibilitatea ca instanța să respingă recursul, iar cei trei aleși locali migratori să-și mențină mandatele. În această situație, consiliul local Năvodari va avea 22 de consilieri, cu trei mai mult decât prevede legea.
"Dacă instanța va hotărî ca cei trei să-și păstreze mandatele, atunci la Năvodari va exista singurul consiliu local din România care va funcționa cu un număr par de aleși locali și cu trei mai mult decât spune legea. Este o situație atât de inedită încât nici măcar legiuitorul nu s-a gândit la așa ceva. Nu știm ce s-ar putea întâmpla", a mai declarat subprefectul Claudiu Palaz.
În ceea ce privește acuzele avocatului Popescu, care spunea că prefectura dă aviz de legalitate pe hotărârile unui consiliu ilegal, Palaz a ținut să precizeze că la vot nu au participat decât 19 consilieri. Consilierii PSD și PNL au votat ca cei trei aleși foști liberali să se abțină de la vot și dezbateri. Numai că, potrivit lui Ion Popescu, legea administra-ției publice nu permite acest lucru și spune clar că doar în caz de arest preventiv unui consilier local i se suspendă dreptul de a vota și a participa la dezbateri în ședințele de consiliu.
Până se vor pronunța judecătorii, con-siliul local Năvodari continuă să func-ționeze sub semnul nelegalității. Este posibil ca toate hotărârile să fie lovite de nulitate, iar proiectele orașului să se blocheze automat din lipsă de finanțări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7671 secunde